Släpp H-båtsseglingen loss-det är vår!

Vi har en orolig värld runt om oss, men vi öppnar ändå upp för en säsong med fokus inledningsvis på lokal segling. Samtidigt bör det finnas förutsättningar för en extra lång eftersäsong.

Allt började med lokal segling för de flesta av oss och nu finns det chans att bygga på de lokala seglingarna och för er som ” cruisar” så finns det mycket att upptäcka i Sverige med världens största skärgård.

Vi följer såklart myndigheternas och Svenska seglarförbundets anvisningar och det innebär begränsningar och inställda regattor och mästerskap. Det innebär att årets H-Boat Worlds, vårt VM i Warnemunde i Tyskland är inställt och även en del regattor i den Danska H-båtsligan i maj samt USS Ekolnregatta m.fl. Vi har inte helt klart med ett arrangemang av årets SM, men inom kort kommer mera information kring detta.

Ingen vet med säkerhet när vi kan återgå till ett mera ”normalläge” (vad det nu blir), men vi har en ambition att genomföra ett riktigt stort H-båtsevent och regatta i Roskilde där det planeras för ett extraordinärt VM samt Nordiskt mästerskap och dessutom kan det bli något/några landsmästerskap dessutom. Notera den 1:e oktober till 4:e oktober i kalendrarna. Det finns förutsättningar för en riktigt häftig H-båtsHype då och dessutom ett riktigt trevligt landarrangemang för oss alla H-båtsseglare från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Schweiz, Nederländerna och kanske ytterligare några länder. Roskilde ligger Sverigevänligt nära till på Själland.

I H-båtsförbundets styrelse arbetar vi nu offensivt för att lyfta vår klass och ta en ökad position inom klassbåtsseglingen. Som ni ser så har hemsidan fått en rejäl ansiktslyftning och vi har en verkligt hög aktivitet i de sociala mediekanalerna.

Antalet ny-och omregistreringar av H-båtar ökar och vi har förstärkt förbundets stab med Jörgen Lantz som mätansvarig med support av Kjell Larsson, båda dessutom aktiva seglare från Sommenfleeten. Jörgen och Kjell koordinerar dessutom seglingsaktiviteter med fleeten i Motala.

Gunnar Sedén, väldigt rutinerad Hbåtsseglare från Västkustfleeten är vår kassör och ”skattmästare” och dessutom webmaster och ligger bakom byggnationen och lanseringen av vår nya hemsida.

 På den tekniska sidan har vi Fredrik Kullenberg från den Västra Fleeten inkl. våra stora sjöar, som kan bistå er med teknisk support och vi ser att det är stort intresse för det bl.a. i Facebooktråden.

Bengt Ramne är förbundets sekreterare och utgår ifrån den Västra Fleeten och är även coach tillsammans med Gunnar Sedén för de nya seglarna i klassen i det området och då närmast ett ungt team från Chalmers.

Ordförande är Björn Olsson från den Södra Fleeten som har upptagningsområde från Malmö-Lomma-Ängelholm.

Vi har också några riktigt bra ”hangarounds” som stöttar oss och då vill vi nämna bl.a. Max Larsson, ”vår” egen proffsiga marinfotograf som levererar fantastiska actionbilder från våra regattor.

Utbytet med våra Danska H-båtskollegor är starkt och vi driver även frågor gemensamt i det internationella förbundet. Det finns också ett antal återvändare i klassen och ett antal seglarskolor i Danmark har satsat på just H-båten som fortbildningsbåt vilket stärker möjligheterna till tillväxt i generationsskiftet.

Vi har även ett antal riktigt starka och framgångsrika seglare i H-båtsklassen såsom Collberg & Co samt team Edman som har ett stort antal medaljer från stora mästerskap. Team Edman är Sveriges senaste Världsmästare och Team Collberg var ”moraliska” Världsmästare i fjol i Holland där de seglade hem ett fint silver. H-båtsklassen har under åren fostrat stora stjärnor i segelsporten såsom sedermera de olympiska mästarna Jesper Bank och Jochen Schumann. Under den tidsperioden hade vi en dubbel Svensk världsmästare genom team Jan Gustafson från Limhamn.

H-båtssegling erbjuder dock så mycket mer och det är mycket båt för pengarna och vi välkomnar och stöttar nya medlemmar i H-båtsgänget.

Att segla H-båt ger respekt och i omröstningar om den vackraste båttypen så har H-båten alltid placerat sig högt upp och bitvis på podiet.

Vi hörs!

Styrbord på er och Glad Påsk!

En kommentar

 1. Hej alla blivande och varande H-båtsseglare ⛵.

  Vilken inspirerande och glädjande artikel. Det märks att vi har ett livfullt förbund.
  Jag ska tipsa vår ordförande i WSSW. Vårt segelsällskap har i sin vision uttryckt att vi ska satsa på H-båt. Det vore roligt om det kan bli verklighet.
  Varför inte göra som i Danmark, där de har H-båtar i seglingskurser.

  Bosse Hoffsten.

  Bo Hoffsten

Kommentarer är stängda.