Kappsegling

H-båten är en lysande båt att kappsegla med. Den anses vara lätt att hantera och trimma och det finns en mängd kappseglingar att delta i. Och det handlar inte bara om kappsegling, även umgänget utanför banan är en viktig del. Klassen har god sammanhållning och alla får vara med, oavsett nivå. Skall inte du vara med?

Lokala seglingar

Lokalt kappseglas H-båt främst vid väst- och ostkusten. Varje år lockar Lidingö runt och Tjörn runt med ett stort antal båtar. Vid flera tillfällen har H-båten varit största klass vid Tjörn Runt! På hösten seglas dessutom Distriktsmästerskap i respektive region. Vanligtvis arrangeras lokala serier som exempelvis Väst-Cup och Stockholms-cupen.

Nordiska seglingar

På riksnivå är det Svenskt mästerskap som är årets årets höjdpunkt där 25-30 båtar brukar göra upp om segern. SM arrangeras på olika ställen runt om i landet. I år seglades SM i Malmö. Inom Norden turas Sverige, Danmark, Norge och Finland om att arrangera Nordiskt mästerskap där de bästa Nordiska seglarna mäter sina krafter. Önskar du vassare motstånd är detta en arena för dig. Många svenska seglare seglar gärna i Danmark där de ofta är större startfält än i Sverige.

Segla i Europa

H-båten är Europas största kölbåtsklass. Förutom i Skandinavien seglas det även H-båt i Finland, Tyskland, Österrike, Schweiz och Holland. Till mindre del även i Frankrike och England. Detta ger dig möjlighet att segla runt om i Europa. En stor begivenheten som du inte får missa är Kieler Woche. Det är en av världens största regattor med ett otal deltagande klasser. Under Kieler Woche deltar runt 50 båtar från hela Europa och det är hård konkurrens om topplaceringarna. Den största utmaningen är självklart VM med 60-70 båtar vid startlinjen varje år.