Kappsegling i regionerna

Väst

På västkusten seglas det H-båt mest aktivt i Långedrag och Stenungsund. Största startfält samlar Tjörn Runt tredje lördagen i augusti där det ibland deltagit mer än 20 H-båtar! Att vara med på kvällskappseglingar under vår och höst rekommenderas varmt. Det är ett enkelt och avslappnat sätt att lära sig kappsegla. Tips på seglingar:

På vintern när det inte seglas ordnas föredrag, allt ifrån utrustning och trim till besättningsarbetet.

Syd

I södra Sverige seglas H-båt runt Malmö, Lomma och Ängelholm  i de lokala regattor som många klubbar ordnar. SM och NoM arrangerades i Malmö 2009 och SM i närliggande Lomma och Ystad ytterligare några gånger under senare år vilket bidrog till ökat intresse i denna region. Den södra fleeten har en stark plattform och Malmö/Lomma/Ängelholm har nu många H-båtar och de flesta satsar ambitiöst på kappsegling. Torsdagsseglingar seglas hos MSS och Lomma med början den första veckan i maj. Lomma har arrangerat en stor regatta, NorthSails Trim Cup i början på säsongen och dessutom arrangeras klassikerna Saltholm Runt och MSS Cup. Bjorn Olsson är kontaktperson för den södra H-båtsfleeten. Se kontaktvägar nedan. Följ också med på vad som händer på H-båtsgruppens Facebook. Har du båten i Malmötrakten och vill vara med och segla, hör av dig till bjorn.j.olsson59@gmail.com mobil: 0768530293

Ost

Bland oss som är aktiva inom förbundet i Stockholm är kappseglandet, inklusive en stor del sociala aktiviteter, den gemensamma nämnaren. Alla nyttjar båten även till semestersegling, en vanlig anledning till att man valt att segla H-båt är att man vill ha en beboelig kappseglingsbåt, inte minst med tanke på den skärgård som finns tillgänglig runt knuten.

Det finns inget centrum för H-båtsseglingen i Stockholm, men norra Lidingö, Bullandö, Duvnäsviken och Saltsjöbaden är platser där det finns aktiva H-båtsseglare.

Tendensen i Stockholmsregionen de senaste säsongerna är att nya båtar och besättningar etablerat sig väl i resultatlistorna. Utslagsgivande faktorer för framgång är den tid man ägnar åt träning och tävling, långt viktigare än materialanskaffning.

Ost Cup seglar vi enligt nedan:

  • Lidingö Runt
  • Ornö Runt
  • Vikingaregattan
  • VSS inbjudningssegling/DM

Andra kappseglingar som rekommenderas är:

  • Svenskt mästerskap 
  • Vindö Runt

Historik

Organiserad kappsegling i H-båtsklassen har förekommit i stockholmsregionen sedan mitten av 1970-talet. Svenska H-båtsförbundets ostkustmästerskap (även känt som Ost Cup, Ostkupan m.m.), som är en serie kappseglingar där flitigt deltagande premieras, delades ut för första gången 1975. Sedan 1978 kompletteras ostkustmästerskapet av Stockholmsserien, ett vandringspris ursprungligen sponsrat av Skandia.

Distriktsmästerskap har seglats i regionen sedan början av 1980-talet. En halvmodell av en H-båt finns som vandringspris till vinnaren av distriktsmästerskapet.

På Lidingö Runt har H-båtsklassen varit representerad sedan 1976 och Vindö Runt har seglats sedan 90-talet.