Vägen mot VM-del 4 Team Björnligan

IMG_1421

 

Foto: Jesper Wirden

SWE 533 Team Björnligan är en av årets svenska deltagare i H-båts VM i Italien.

På bild fr.v. till h. Björn Olsson, Skipper och Peter Bårmann, Mittgast och Taktiker.

Björn och Jesper har seglat tillsammans i 7 år och ifjol kom Peter med i teamet i samband med H-båts SM i Lomma där teamet placerade sig strax utanför topp-10 på en 11:e plats. Nu gör Björnligan en rejäl satsning och kampanj under 2015 som innefattar SM, VM, NM och DM. I förberedelserna ingår ett antal lokala schemalagda träningspass mot bl.a. övriga VM-team från den södra fleeten.

 

IMG_1422

 

På fördäck ”regerar” Jesper Wirden. Jesper började segla 1977 i Optimist och sedan blev det E-jolle, diverse kölbåtar inkl. Folkbåt och IF-båt och nu H-båt sedan 7 år. Jesper har deltagit i ett antal SM och Danska Mästerskap i IF-perioden och är nu riktigt rutinerad på fördäck med stor räckvidd och tyngd och har deltagit i 5 SM och 1 NM i H-båt.

 

IMG_1424

 

Teamet har tillsammans 125 års erfarenhet av segling i diverse båt-och flytetyg.

Peter började sin bana 1976 i Flipper och sedan Trapezjolle i Sundet som var några av den tidens häftigaste jollar. Även Peter har seglat mycket aktivt i IF-klassen som var en av Sveriges största kölbåtsklasser under 80-90-talet. Under ett antal år seglade Peter också i egen H-båt och utöver det en sejour i J24 och Melges 24. Lokalt seglar Peter även J80 i Lomma och nu fokuserat med mästerskapsinriktning på H-båtsklassen.

 

IMG_1423

 

Björn började sin seglarbana 1967 i Blekingeeka i Valjeviken, gränsvattnet mellan Blekinge och Skåne. Efter det blev det Flipper, E-jolle, Koster, Folkbåt, Express, IF-i 20 år med som bäst en 4:e plats på SM och en bronsplats på det Danska Mästerskapet, parallellt också Snipe, Finnjolle och numera Laser till ”husbehov” vid sommarstället. Björn började segla H-båt för snart 8 år sedan och i ”rederiet” ingår också en Oslojolle (som kuriosa har Björn och dottern Frida ett långdistansrekord i tvåmansjolle utan assistans på 77 sjömil nonstop).

Teamet är rejält taggat och ser fram emot årets H-öjdpunkt i Garda i Italien med SM i Ystad som tune-up.