Nyhetsbrev maj 2020 från H-Båtsförbundet

Nu är vi en bit in i säsongen 2020 som ju är extraordinär med pandemins påverkan, men det är mycket på gång inom vår klass. Aktivitetsnivån och tillströmningen av nya medlemmar i Facebookgruppen ”H-båt” är hög och vi har idag 717 medlemmar (!) i den!

Det är frågor, tips, kommentarer, idéer högt som lågt och stort engagemang från många av oss H-båtsseglare, både kappseglare och cruisingseglare. Precis så ska det vara och tillsammans ger det ett värde att vara med i vårt klassförbund där vi driver frågor och stöttar er som är nya i gänget och det finns nästintill alltid någon rutinerad och erfaren att fråga och det brukar vara snabba och praktiska svar.

Likaväl som 13 rätt på stryktipset ”ger respekt” så får vi ofta signalen att ”OK, wow…  jaha…du seglar H-Båt…” ja, det är också respekt i det. Det är en ovanligt lyckad konstruktion och en båt för alla där du för rimliga pengar kan få ut mycket av den både för semestersegling och på kappseglingsbanan.

Vi har också nyligen lanserat en ny hemsida som andas 2020 och som ska underlätta för er att hitta det ni söker och inte missa något när det händer. Från styrelsens sida har det dessutom gjorts utskick som genererar respons i form av nya medlemmar och uppdaterat register med ägarinformation. Detta gör också att vi slår vakt om värdet i era H-Båtar. Ni har möjlighet att teckna medlemskap både personligt och för hela besättningen och har ni inte gjort det så fixar ni det enkelt via hemsidan.

Nu drar vi igång en tävling där ni är välkomna att skicka in reportage från era lokala seglingar, turseglingar, träning-och kampanjer i era team, tips och råd som ger ett lyft för H-Båtslivet etc. Dokumentera det gärna med bilder så kommer vi att premiera de 3 bästa bidragen och förbehåller oss rätten att publicera dessa på våra sociala mediekanaler. Vi vill ha era bidrag senast den 30 juni på mail till: bjorn@businesshouse.se 

Vi bevakar H-Båtens position på internationell nivå där vi är representerade i styrelsen och via våra fleeter ser vi till det lokala. Samarbetet med våra kollegor i de övriga H-Båtsländerna är bra och vi driver även där frågor som ska utveckla klassen. H-Båtsseglarna i toppskiktet håller väldigt hög klass även i andra klasser och H-Båten har fostrat många kända proffsseglare och olympier. Lika viktigt är det att den lokala seglingen får sitt fokus och även här så sticker H-Båten ut i resultatlistorna vid SRS-seglingar, men allt är ju inte och ska inte vara kappsegling utan vi fångar också ”bara vara-segling” och njutningen med seglingen i största allmänhet inkl. långfärder.

Några exempel på aktiviteter som vi driver:

SM i Stenungssund 22-23/8 och förberedelser pågår för detta beaktande Coronautvecklingen

 • Status är att om seglarförbundet tillåter mästerskap så blir det SM i Stenungssund.
 • Intresse finns från Ystad att arrangera SM 2021 och vi har också kontakter med andra arrangörer inledda med framförhållning för 2022

VM i Sverige

 • Vi kollar möjligheterna om att arrangera VM i Sverige VM 2022
 • Tänkt att VM var i Warnemunde 2020 men detta är officiellt inställt
 • Finns intresse från danskarna att arrangera ett alternativt extraordinärt VM/NM i Roskilde i oktober 2020

Nationellt

 • Domsand båtsällskap har tankar på att köpa upp till 5 H-båtar för vuxenseglarskola, De är svårt att hitta lämpliga H-båts objekt att köpa. Det är säljarens marknad och H-Båtar är heta!

Internationellt

 • Nya H-båtar produceras nu av Saare Yachts i Estland

Teknik-och mätfrågor som kräver insatser

 • Frågor angående hur man får hänga är alltid aktuella
 • Klassreglerna avseende elektroniska hjälpmedel är föråldrade och borde revideras

Lokala aktiviteter som går att göra beaktande myndigheters och Seglarförbundets anvisningar

 • I Malmö kör man träningsseglingar med egen förtäring utan samling före och efter
 • Seglarförbundet har kommunicerat att 3 ombord är ok och det skepparens ansvar att alla är friska och håller avstånd
 • Sunt förnuft gäller

Övrigt

 • Om vi får till stånd SM i Stenungssund så tar vi årsmöte då.

En kommentar

 1. Bra jobbat styrelsen. Bra rapportering, i en fräsch tappning.
  Tydligt kort och koncist med en touch av framåtanda och hopp som är så typiskt för oss H-båts seglare.
  Team work makes dreames work 😁🇸🇪⛵.
  Bästa varmaste, hjärtligaste hälsningar från Göran Berger

  Göran Berger

Kommentarer är stängda.