En klass med tillväxt och ungt hårt satsande team på G

_ASV2000

 

Foto: VM arkiv arrangörer 2014

Vi myntade ju tillsammans att det ska vara H-äftigt att segla H-båt och i styrelsen driver vi på och välkomnar nya medlemmar i våra fleeter.

Som exempel på vitalisering av klassen kommer här en artikel som vi hoppas ska ge injektioner till andra att satsa på ett eget team.

swe_h-boat_imago

 

 

Björn Olsson Ordförande

Nu lämnar vi ordet till min namne med team i SWE 520:

Hej, jag som skriver heter Björn Svensson och är nyvald styrelseledamot i Svenska H-båtsförbundet. Jag tänkte berätta lite om mig, min egen och mitt teams segling samt varför H-båten är ett klockrent val som klass, antingen att lära sig i eller att gå vidare med efter jollekarriären.

Först tänkte jag berätta lite om mig och min seglingsbakgrund. Jag har alltid seglat, först med familjen som varje sommar slaviskt begett sig från hemmahamnen i Lomma, norrut till Bohuslän för att njuta av skärgård och naturen. Från 11-års ålder så lades kappsegling till på schemat i och med optimistjollekurs hemma i Lomma, optimisten byttes mot E-jolle när jag fyllde 15 och mina föräldrar hade då förvandlats från naturupplevande seglare till aktiva och stöttande jolleföräldrar som tillsammans med mig for landet runt för att kvala in till alla olika internationella mästerskap. Några sådana blev det också, två JNoM och två VM i E-jolle.

Efter gymnasiet såldes jollen och jag började gasta som stortrimmer på en X-35a i klubben, tillhörande min f.d. jolleinstruktör Mårten Skällenäs och hans far Mats.

Efter att ha seglat X-35 ett par år så uppenbarade sig ett sug efter att få ratta egen skuta, och med två mycket lättövertalade och stöttande föräldrar som medfinansiärer införskaffades under våren 2013 en Artekno H-båt från 1981, dock med nyligen utbytt mast och rigg samt låg sarg (1981 är året då detta introducerades på Artekno-varvet).

Under året 2013 så blev det inte så mycket seglat, i alla fall inte med någon särskilt tydlig målbild då största delen av tiden inför kappsegling lades på att pussla ihop en besättning. Mot slutet av säsongen lyckades jag få ihop ett stabilt gäng bestående av min bästa polare/största rival från jolletiden, en kursare från LTH som även han seglat X-35 fast på annan båt och som fördäckare samt en av mina f.d. elever från åren seglingsinstruktör i klubbens jolleskola.

Vi fyra började planera inför kommande säsong (2014) då det vankades SM i hemmahamnen och VM en bit norröver i Varberg. Hur bra det skulle gå var inte så viktigt, men vi kände att det nog skulle kunna bli roligt.

Vi avslutade 2013 med att med en man avbytt, segla ett DM i Malmö och kom på 7e plats, eller 3e sist, hur man nu vill se det.

Inför 2014 så fixades det en massa med båten, bland annat behövde botten slipas ner och osmosbehandlas och även seglen uppgraderades. Vi lyfte båten i vattnet i april och började därefter träna inför SM som var årets stora mål.

Efter att ha betat av ett par tävlingar inför SM där det gått lite upp och ner i resultaten, så började vi hitta rätt i båten och trimmet. SM var en riktigt lyckad tillställning för vår del. Inte bara seglade vi bra och jämt ute på banan, vi hade också tur inne på land och vann b.la. en ny fock på lott. Vi slutade totalt 5a, något vi absolut inte räknat med innan tävlingen, en topp 10 placering totalt var vårt satta mål.

Det lyckade SM:et gav mersmak och vi i besättningen beslöt oss för att fortsätta satsa även kommande år. Efter att ha betat av resten av säsongen med 19e plats på VM och 2a plats på DM så har vi nu laddad om fokus inför kommande säsong.

I år är målet VM I Malcecine vid Gardasjön i Italien och vi siktar högt mot en topp 10 placering totalt.

20140705_164004 (1)

Foto: SM Lomma 2014 arkiv LBS

Vår besättning är den yngsta i hela den aktiva H-båts fleeten. Vi snittar under 25 år och har ett spann från 26 till 18 år, något som skapar en del kontraster då H-båten, trots att den stundtals är mycket fysisk, också premierar erfarenhet och skicklighet som seglare. Därför är den också perfekt att tävla med, speciellt som yngre, erfarenheten och kunskapsnivån är mycket hög och det är omöjligt att inte snappa upp tips och kunskap från resten av fleeten som gärna bjuder på detta. Vår mindre erfarenhet och kunskap kan vi ofta segla ikapp på bra fysik, speciellt när det blåser 5 m/s och över. H-båten är då mycket fysisk med ”starbåtshäng” (fast utan hängväst).

Avslutningsvis tänkte jag presentera vårt team lite närmare samt vår kappseglingskalender inför 2015, tycker Du att Du vill veta mer om vilka tävlingar som finns att segla går det utmärkt att surfa in på www.h-boat.se och titta över den rikstäckande kalendern med seglingar i just din del av landet!

Team SWE 520:

Björn Svensson, 26 år, Rorsman

Gällande mig och mina seglingserfarenheter refererar jag till ovan skrivna text!

Anders Almgren, 26 år, Trimmer

Anders och jag träffades för första gången på nybörjarkurs i optimistjolle i Lomma. Vi tyckte båda att seglingen var hur rolig som helst och fungerande som kompisar och stöttande konkurrenter under hela jolleåren. Som trimmer är Anders klockren, snabbt och bra trim och då vi tänker mycket lika i de flesta situationer så sker kommunikationen nästan på ett undermedvetet plan. Anders är den enda i teamet som inte fortfarande studerar utan jobbar i Malmö.

Sebastian Andersson, 23 år, Fördäck

Sebastian är lång, stark, händig och pålitlig. Alla är egenskaper som krävs hos en riktigt bra fördäckare. Sebastian och jag träffades under mitt andra och Sebastians första år på LTH i Lund i samband med nollningsaktiviteter. När det visade sig att Sebastian kunde segla och körde fördäck på en X-35 som ju även jag seglade, så värvade jag honom för att segla samma position i H-båtsseglingen. Sebastian hjälper också till att dra in sponsorer till teamet, något han inte heller är så tokig på!

Kristoffer Nordström, 18 år, Floater/Pitman

Kristoffer väger 55 kg, är vass jolleseglare och mycket ihärdig med både skola och segling, alltså en perfekt 4e gast för H-båt. Vi träffades första gången när Kristoffer gick nybörjarkurs i Lomma och jag var huvudinstruktör. Kristoffer var en av de under kursen som visade riktigt seglingssug och utvecklades snabbt till att bli en duktig seglare. Kristoffer är också teamets mediaman och både filmar och klipper flitigt så att vi kan fylla vår youtubekanal med fina seglingsvideos och roliga klipp från tävlingar.

Tillsammans kommer vi fyra under 2015 segla en hel uppsjö av tävlingar, några jag tycker Du också borde spana in är SM som seglas i Ystad i juli, NoM som går i Stenungsund i september och Din regionala fleets DM som går för västra-, östra-, vättern- och södra fleeten. Exakta datum för de olika kappseglingarna finns på www.h-boat.se

Utöver de nationella och regionala kappseglingarna kommer vi i sommar att ta oss till VM i Malcecine i Italien. Detta blir som tidigare nämnts, sommarens stora mål och vi siktar mot att försöka ta en topp 10 placering. Det sista jag vill säga är att jag själv och vårt team med mig gärna ser just Dig ute på kappseglingsbanan i sommar och vi ser fram emot att få erbjuda hårt motstånd!

Väl mött

Björn Svensson, rorsman, Team SWE 520