Ost

Bland oss som är aktiva inom förbundet i Stockholm är kappseglandet, inklusive en stor del sociala aktiviteter, den gemensamma nämnaren. Alla nyttjar båten även till semestersegling, en vanlig anledning till att man valt att segla H-båt är att man vill ha en beboelig kappseglingsbåt, inte minst med tanke på den skärgård som finns tillgänglig runt knuten.

Det finns inget centrum för H-båtsseglingen i Stockholm, men norra Lidingö, Bullandö, Duvnäsviken och Saltsjöbaden är platser där det finns aktiva H-båtsseglare.

Tendensen i Stockholmsregionen de senaste säsongerna är att nya båtar och besättningar etablerat sig väl i resultatlistorna. Utslagsgivande faktorer för framgång är den tid man ägnar åt träning och tävling, långt viktigare än materialanskaffning.

Skicka sms eller ring gärna om du har några frågor!

Kjell Paulson
Tel: 073 449 73 94

Ost Cup seglar vi 2017 enligt nedan:

  • Lidingö Runt (20 maj)
  • Ornö Runt (3 juni)
  • Vikingaregattan (17-18 juni)
  • VSS inbjudningssegling/DM (16-17 september)

Andra kappseglingar som rekommenderas är:

  • Svenskt mästerskap (Båstad 3–6 augusti)
  • Vindö Runt (12 augusti)

Historik

Organiserad kappsegling i H-båtsklassen har förekommit i stockholmsregionen sedan mitten av 1970-talet. Svenska H-båtsförbundets ostkustmästerskap (även känt som Ost Cup, Ostkupan m.m.), som är en serie kappseglingar där flitigt deltagande premieras, delades ut för första gången 1975. Sedan 1978 kompletteras ostkustmästerskapet av Stockholmsserien, ett vandringspris ursprungligen sponsrat av Skandia.

Distriktsmästerskap har seglats i regionen sedan början av 1980-talet. En halvmodell av en H-båt finns som vandringspris till vinnaren av distriktsmästerskapet.

På Lidingö Runt har H-båtsklassen varit representerad sedan 1976 och Vindö Runt har seglats sedan 90-talet.